Home Projecten Een echt ecologisch tuinontwerp

Een echt ecologisch tuinontwerp

Aan een echt ecologisch tuinontwerp hoeft niets te ontbreken. Een geslaagde balans maakt deze prachtig, netjes en onderhoudsvriendelijk, maar toch ook ecologisch verantwoord. Belangrijk, want dit wordt steeds meer de norm vanwege de groeiende aandacht voor het klimaat. Bovendien is groen in de tuin belangrijk voor mens en dier, zoals wij al meer dan 35 jaar zeggen. Met deze tuin laten wij dat ook graag zien.

De juiste beplanting

Voor dit tuinontwerp kozen wij zoveel mogelijk beplanting met een beperkte behoefte aan water. Bijvoorbeeld de olijfwilgen: struiken die veel minder water nodig hebben dan de meeste groenblijvende heesters. Tijdens onze steeds warmer en droger wordende zomers houden deze het dan ook aanzienlijk langer uit dan planten zoals Hortensia’s.

U ziet ook de Steeneik, die veel minder nodig heeft dan bijvoorbeeld een trompetboom, de Catalpa. Deze ‘Quercus Ilex’ vangt veel CO2 af, tijdens het gehele jaar omdat hij wintergroen is. De onderkant van het blad is bovendien fraai grijsgroen, perfect om uit te lichten met tuinverlichting.

Nog een belangrijke overweging was onderhoudsvriendelijkheid: onze bomen en heesters zijn goed te snoeien en in model te brengen. Dit maakt ze geschikt voor zowel grote als kleine ecologische tuinontwerpen.

Voor bijen, hommels en vlinders

Een echte ecologische, levende tuin trekt dieren aan zoals bijen, hommels en vlinders. Hiervoor plaatsten wij salvia’s, dropplanten en Verbena. Dit zijn fraaie soorten om te zien, en onweerstaanbaar voor deze gunstige beestjes, die zich graag tegoed doen aan de nectar van deze planten.

Zonder gif

Natuurlijk hebben wij wel eens last van luizen, naaktslakken, emelten, taxuskevers en andere diertjes, die onze weloverwogen beplanting maar al te graag verorberen. Toch spuiten wij als bedrijf met zo min mogelijk gif.  Liever zetten wij aaltjes en lieveheersbeestje larven in, een effectieve en milieuvriendelijke bestrijding. Onkruid pakken wij aan met de onkruidkookmachine, waardoor afgedichte voegen of huis-tuin-en-keukenmiddeltjes overbodig zijn.

Een inground trampoline valt mee

Laten we het maar meteen toegeven: een trampoline is niet het mooiste onderdeel van een tuin. Maar wij creëren geen tuinen om alleen naar te kijken. Hier moet ook geleefd worden. Voor kinderen betekent dat spelen. In deze trampoline kunnen zij hun energie kwijt, terwijl de volwassenen genieten in het naastgelegen zitgedeelte. Visueel is de inground trampoline hiervoor het beste compromis, omdat een groot gedeelte ondergronds zit en dus wat minder aanwezig is.

Ecologisch water afvoeren

Belangrijk onderdeel in elk ecologisch tuinontwerp is de afwatering. Voor een natuurlijke regenopvang installeerden wij een speciaal infiltratiesysteem, dat opgevangen regenwater afgeeft aan de bodem. Het water dat wij gebruiken om bijvoorbeeld de grasmaaier schoon te spoelen loopt via een lijngoot ook weer in dit systeem. Van dit soort details houden wij; altijd zoeken wij naar de balans tussen stijl, comfort, gemak, en milieuvriendelijkheid. Neem ook eens contact met ons op voor meer informatie over een ecologisch tuinontwerp!