Home Nieuws Groene rupsen in buxus bestrijden

Groene rupsen in buxus bestrijden

Dit is niet wat u gehoopt had van de zomer: groene rupsen in de buxus bestrijden. Maar genieten is er nu eenmaal niet meer bij tijdens een buxusrupsenplaag. Binnen enkele dagen is alles verkleurd, bruin en kaal. Met als wisselgeld een grijze waas van spinsel vol rupsen. Dit jaar is het bovengemiddeld problematisch. De buxusmot 2017 grijpt razendsnel om zich heen. Tijd dus voor tuineigenaren om hetzelfde te doen. Wie de eerste generaties goed bestrijdt, heeft de strijd gewonnen.

Herken uw buxusrups

Eerst de controle: heeft u ook last van de buxusrupsenplaag? Dan ziet u felgroene rupsen, met zwarte kopjes, lichtgekleurde strepen over de lengte met daarlangs een zwart stippenpatroon. De mot herkent u aan de witte vleugels met donkerbruine rand. Deze exoot plant zich meerdere malen per jaar voort, waardoor het moeilijk vechten is tegen de buxusmot. 2017 zal dan ook veel nieuwe generaties voortbrengen. Zoals zoveel invasieve soorten heeft deze Aziatische vlinder geen natuurlijke vijanden, naast Van Jaarsveld Tuinen.

Wat kunt u doen?

Wij bestrijden de buxusplaag vanuit ruim 30 jaar ervaring. De behandeling komt met diverse middelen tot stand. Maar de effectiviteit is vooral te danken aan de voortvarende service. Groene rupsen in buxusstruiken? Bestrijden doen wij dan binnen enkele dagen. Hierdoor blijft de schade beperkt en wordt de buxus grondig vrijgemaakt van de buxusmot. Vaak bij klanten die al gehecht zijn aan hun volgroeide buxushaag. Hierbij moet worden opgemerkt dat het herstel lang kan duren. Het vraagt zeker één tot twee jaar geduld om de effecten van een buxusplaag niet meer te zien.

Alternatieven

Soms is het beter om een buxus te vervangen. Niet iedereen wil tegen de kale plekken of een bruine haag aankijken. En het verwijderen van een oude buxus is eenvoudig. Zeker als dit gebeurt met een even mooie plant, die niet kwetsbaar is voor de buxusmot en de buxusrups. Sierlijke alternatieven die u kunt bekijken zijn de planten die wij aanraden en plaatsten voor tuinrenovaties:

  • Ligustrum Vulgare Lodense
  • Taxus Baccata
  • Ilex Crenata
  • Fagus sylvatica
  • Carpinus betulus

Groene rupsen in buxus! Bestrijden of vervangen?

Wilt u alles weten over wat u precies kunt doen om groene rupsen in uw buxus te bestrijden? Of wilt u meer weten over het laten planten van nieuwe of alternatieve planten? Wissel van gedachten met uw ervaren tuinspecialist bij Van Jaarveld Tuinen. Neem nu contact op.