Home Nieuws Wat u moet weten over de tegeltaks

Wat u moet weten over de tegeltaks

Wij krijgen geregeld vragen over de tegeltaks. Heeft u een tuin, dan krijgt u hier binnenkort mogelijk mee te maken. Veel tuineigenaren zien dit met lede ogen aan. Maar wij herinneren u hier graag aan: geen belasting zonder belastingvoordeel. De zogenoemde tuintegeltaks kan u straks geld opleveren. Van Jaarsveld Tuinen gaat graag diepgravend te werk, dus zochten wij het tot op de bodem voor u uit. Hieronder de belangrijkste overwegingen.

Waarom de tegeltaks?

De tegeltaks wordt in het leven geroepen tegen het overstromen van het riool. Dit gebeurt steeds vaker, omdat het aantal hoosbuien toeneemt. Door het grote aantal bestrate tuinen kan het regenwater niet snel genoeg weg. De gevolgen: sloten water in de straat, waterschade en zelfs bodemverontreiniging. Waterzuiveringen draaien bovendien overuren om al dat schone water onnodig te zuiveren. Tuineigenaren zijn dus medeverantwoordelijk, maar de overheid betaalt. Daarom onderzoeken gemeenten diverse mogelijkheden, waaronder een tuintegeltaks.

Hoe werkt de tuintegeltaks?

Vooralsnog is deze nieuwe belastingmaatregel niet volledig uitgewerkt en aangenomen. Maar zoals het er nu voor staat kan een vierkante meter tuinbestrating al geld kosten. En een vijver, gazon of border kan al belastingvoordeel opleveren. Op dit moment zijn het Waterschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Houten druk bezig met de tuintegeltaks. Weken eerder veroorzaakte het plan al ophef in de gemeente Altena.

Toekomstmuziek?

We zullen nog even moeten afwachten. Want er moet nog veel uitgezocht worden. De praktische kant maakt het er niet gemakkelijker op. Want hoe wordt de tuintegeltaks straks gehandhaafd? Ligt het belastingvoordeel vooral bij grootgrondbezitters, of komt er een eerlijke verdeelsleutel? Tellen groene tuinen en daken later ook nog mee?  Elk nieuws hierover houden wij goed in de gaten. Duidelijk is dat de tegeltaks een serieus voorstel is, dat geregeld opduikt. Wij maken ons hierover geen zorgen: een tuinontwerp maakt van elke nood een deugd.

In uw voordeel

Als u uw tuin al wilde opknappen komt de tuintegeltaks natuurlijk als geroepen. De tuinaanleg of tuinrenovatie wordt hiermee veel voordeliger. Tegelarme tuinen zijn bovendien niet alleen mogelijk, ze zijn mooier. Dit ziet u ook steeds vaker terug in online voorbeelden en vakbladen: het groen keert terug in de tuin. En daarmee de rust. Ontspannen doe je nu eenmaal beter in de natuur. Dat is een van de redenen waarom wij al jarenlang een groene tuin aanraden. Wilt u weten hoe zo een tuin eruit ziet, met oog op de tuintegeltaks? Bekijk nu deze .