Home Nieuws Tuinonderhoud voorjaar

Tuinonderhoud voorjaar

Het is tijd om de tuin weer voorjaarsklaar te maken, nu de winter weer voorbij lijkt te zijn. De maanden maart en april lenen zich uitstekend voor een grote voorjaarsbeurt. Het vraagt wel wat tijd en aandacht, maar met deze tips kunt u zelf het tuinonderhoud verrichten. Zo ziet het er deze lente en zomer weer piekfijn uit en kunt u weer genieten van de tuin. Tuinonderhoud voor het voorjaar bestaat uit het bemesten van het gazon en borders, het snoeien en scheuren van planten, de vijver opstarten, voorzorgsmaatregelen treffen tegen ongedierte, en het reinigen van de bestrating.

Bemesting van borders en het gazon

Wanneer u een tuin heeft waar u blij mee bent, dan wilt u dat natuurlijk zo houden. Dat gaat helaas niet vanzelf. Planten hebben een goede verzorging nodig, waardoor ze sterk en gezond blijven. Dit realiseert u door de borders drie keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, de zomer en in het najaar. Elk seizoen kent een eigen meststof. Voor het voorjaarsonderhoud kiest u voor uw tuin dus voor een voorjaarsmeststof.

Ook het gazon krijgt aardig wat te verduren. Misschien lopen er mensen overheen, legt u er in de zomer een luchtbed op, rolt er zo nu en dan misschien wat van de barbecue af en dan hebben we het nog niet eens over de Nederlandse weersomstandigheden. Dit kan de kwaliteit van het gazon ernstig aantasten. Daarom is het belangrijk om ook het gazon goed en regelmatig te bemesten. Dit doet u net als bij de borders drie keer per jaar, op dezelfde momenten. U zult zien dat zowel de beplanting als het gazon weer gaat groeien en sterker wordt.

Planten snoeien en scheuren

Om weer optimaal te kunnen genieten van de beplanting, zullen sommige planten gesnoeid moeten worden. Zo komen ze in de lente weer volop tot bloei. Dit geeft de tuin een gezonde en mooie uitstraling. U hoeft in het voorjaar overigens niet zo veel te snoeien als in de zomer. Nu gaat het vooral om de siergrassen, vlinder- en rozenstruiken en vaste planten. Sommige vaste planten kunt u overigens beter scheuren. Zo heeft u er langdurig plezier van!

De vijver opstarten na de winter

Vijvers lijden behoorlijk onder de winter. Goed vijveronderhoud voorkomt problemen in de rest van het seizoen. Nu de lente weer in aantocht is, kan het filter weer in werking worden gezet. Bacteriën kunnen aan het water worden toegevoegd, draadalgen groei kan worden aangepakt en de vijverplanten kunnen gesnoeid en verjongd worden voor een gezonde en natuurlijke balans in het water.

Voorzorgsmaatregelen treffen tegen ongedierte

Nu de tuin weer ergens op begint te lijken, is het natuurlijk belangrijk dat deze in tact blijft. Zo’n mooie, gezonde tuin blijft namelijk niet onopgemerkt bij ongedierte. Slakken, schimmels, ziektes en plagen; uw tuin is hun paradijs en daar zit u niet op te wachten. Het bemesten van de borders draagt voor een groot deel bij aan het voorkomen van dergelijke schade, maar er zijn ook andere voorzorgsmaatregelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van bestrijdingsmiddelen.

Bestrating reinigen

Het laatste stapje van de voorjaarsbeurt is het reinigen van de bestrating. Weg met de dode bladeren en losse takjes. Tijd om het laagje groene aanslag te verwijderen en weer de schoonheid van uw tuin te ontdekken. Dit doet u gemakkelijk met een hogedrukspuit en een aanslag verwijderaar, eventueel ook op biologische basis. Zo maakt u de tuin gelijk weer wat comfortabeler om uzelf in te bevinden.

Laat het tuinonderhoud dit voorjaar maar aan ons over

Wilt u het voorjaarsonderhoud van uw tuin liever aan professionals overlaten? Dan nemen we u dit werk graag uit handen. Onze gekwalificeerde medewerkers weten precies hoe ze elke tuin voorjaarsklaar kunnen maken. We verzorgen niet alleen onderhoud voor particuliere tuinen, maar ook voor bedrijfstuinen. Meer weten? Vul dan ons contactformulier in, of bel ons!