Uw tuin winterklaar maken? Belangrijk genoeg!
Door uw tuin winterklaar te maken blijft deze tot aan het voorjaar fraai. Zo geniet u nog maandenlang van een prachtige tuin, tot de lente zich aandient. Voordeel is ook dat uw tuinonderhoud hierdoor veel gemakkelijker, beter, sneller en dus voordeliger is uit te voeren. Hiervoor is het belangrijk te weten welke tuinwerkzaamheden op welk moment gepast zijn.
Uw gazon winterklaar maken
In haast iedere tuin trekt vooral het gazon als eerst de aandacht. Is het gras goed verzorgd, dan ziet de omgeving er ook meteen stukken beter uit. Het afsteken van graskanten hoort dan ook typisch bij het winterklaar maken van een tuin. Het gras groeit in deze winterperiode niet zo hard meer, maar blijft boven een temperatuur van 6 graden wordt het nog altijd langer. Regelmatig maaien blijft nodig. In deze voedselarmere periode is het tijd uw gazon te bemesten met najaarsmeststof.
Belangrijkste snoeiwerk
Om uw tuin echt winterklaar te maken moet u ook uw uitgebloeide bloemen snoeien. Uitstervende bloemen en stengels van een roos moeten zijn weggeknipt. Pas als de bloemen uitgebloeid zijn moeten ook de bladeren weg: deze bevatten soms roest of schimmelsporen die terug kunnen komen in het voorjaar. Nu is het ook de tijd om leibomen, dak bomen en heesters te snoeien.
Winterklaar maken voor bloembollen!
Hoewel het najaar niet snel doet denken aan bloemen, hoort het planten van bloembollen juist bij het winterklaar maken van uw tuin. Het leukste hieraan is dat u uw krokussen, hyacinten, narcissen, tulpen en ander bloembollen al haast vergeten bent, totdat u deze in weelde ziet opbloeien in het voorjaar.
Beplanting delen en verplaatsen
Deze periode wordt tevens gebruikt om (te) groot geworden planten te verplaatsen. Dit gebeurt door deze te ‘scheuren’ en op andere plaatsen neer te zetten. Heeft u struiken die blad verliezen, dan kunt u die nu (ver)planten. Het winterklaar maken van uw tuin vereist ook hierbij de juiste planning.
Vijver winterklaar maken
Ook wilt u uw vijver winterklaar maken. Dit door het uitschakelen van filters, het bijwerken van beplanting rondom de vijver en het spannen van een net voor het opvangen van vallende bladeren.