Home Projecten Aanleg van een bijzondere stadstuin

Aanleg van een bijzondere stadstuin

Aanleg van een bijzondere stadstuin: oude parkeerplaats

Een bijzonder project is de aanleg van deze stadstuin in IJsselstein, midden op een voormalige parkeerplaats. Ooit een dynamische plek voor een bouwbedrijf, nu een rustige plek om gezellig te zitten. De tuin ligt aan het water, pal tegen de oude stadskern. Hierdoor moest er in de aanleg nog wel wat gebeuren aan de inkijk. Wij verbeterden de privacy en geborgenheid van deze stadstuin, maar hielden hem open en sfeervol.

Meer groen en schaduw

Het eerste aandachtspunt was het vergroten van de schaduw. Want een stadstuin in IJsselstein wordt goed warm. Het tweede aandachtspunt was het groener laten ogen van de tuin. Hiervoor plaatsen wij pergola’s, aan de weerszijden van het terras. Hier tegenaan groeien . Verder staan er nu veel groene siergrassen in deze stadstuin, en paars kattenkruid voor kleur. Zoals u ziet past dit goed bij de keramische tegels van het terras. Dit rechthoekige vlak geeft de sfeer van een ‘tapijt’ onder de tafel.

Stijlvol minder inkijk: palen Douglas hout

Bij de aanleg van deze stadstuin ook veel palen van Douglas hout geplaatst. Deze beperken de inkijk vanaf de verschillende kanten waarop de stadstuin uitkijkt op IJsselstein daar. En ze geven meer beschutting op de plek waar de meeste tijd doorgebracht wordt: het terras. Maar wel zonder dat de stadstuin volledig ‘afgeschermd’ wordt van de rest van IJsselstein.

Levendige maar functionele stadstuin

Een stadstuin in IJsselstein biedt natuurlijk beperkte ruimte, rust en natuur. Om in de aanleg toch alle aanwezige ruimte te benutten en bruikbaar te maken, plaatsten wij meerdere bomen en planten, en rondom de stadstuin een haag. Zo kunnen groen, bloemen, bijen en ander leven opbloeien. Aan de afwatering is ook gedacht in de aanleg: alleen het terrasgedeelte en het pad zijn betegeld, zodat deze stadstuin in IJsselstein droog en begaanbaar blijft.

Houten overkapping op maat

De houten overkapping is uniek, in en buiten IJsselstein. De fabricage en aanleg hiervan waren geheel op maat door onze klant. De klant heeft hiervoor zelf kantelbare verticale lamellen van metaal gemaakt. Deze afscherming kan gemakkelijk geplaatst worden op de houten staanders. Ook deze palen zullen steeds verder vergrijzen en karakter geven aan een van de fraaiste stadstuinen van IJsselstein en omgeving.