Home Projecten Patiotuin vol diepte en contrast in Soest

Patiotuin vol diepte en contrast in Soest

Deze patiotuin in Soest heeft sfeer, dankzij de diepe kleurcontrasten en originele indeling. Een uitgekiend patio-ontwerp, met schitterende combinaties in beplanting, materiaal en ruimtewerking. Een van onze fraaiste patiotuinen tot op heden.

Juiste combinaties vaste beplanting en materiaal

Zoals u ziet is er veel afwisseling in deze kleine patiotuin. Zo steken de paarse Salvia’s mooi af tegen het warmkleurige cortenstaal, met daaronder het koeler gekleurde split. In deze halfverharding staat een fraaie meerstammige heester met geelgroene bladeren. De rij leibomen verbergt de rand van de muur en zorgt zo voor een zachtere omlijsting. Wij hebben gekozen voor een extra luxe soort halfverharding. Deze leisteensoort bestaat uit grotere steentjes met een koele kleur, als tegenwicht voor de warmere kleuren in de kleine patiotuin. Daarbij komt de grijze kleur van het gladgeschaafde hardhout onder het tweede terras.

Natuurlijke verharding en afwatering

Een natuurlijke sfeer ontstaat door het roestige cortenstaal. Patio-half verharding is leisteen, dat zorgt voor een duurzame afwatering waarbij regenwater makkelijk kan weglopen vanaf terras naar de bodem. In deze design-patio is het infiltratiesysteem bovendien verlegd naar het terras. Wij hebben de hemelwaterafvoer van het huis afgekoppeld en verlegd naar het systeem onder het terras: hieronder liggen infiltratiekratten, waardoor het water goed kan wegzakken. Hierdoor is een speciale afvoer naar de aparte regenwaterriolering niet meer nodig.

Rondom het terras van de patiotuin ligt hiervoor ook een rand half verharding. Natuurlijk vormt deze een fraaie ‘omlijsting’ van het terras, maar deze draagt ook bij aan een nog betere afwatering.

Patio-ontwerp met fraaie dieptewerking

Bijzonder aan dit patio-ontwerp is de dieptewerking. Op verschillende plaatsen ‘snijden’ lage hagen dwars door de tuin, en zelfs gedeeltelijk dwars door de hardhouten vlonder. Een weloverwogen keuze, die dit patio-ontwerp extra diepte geeft. Er ontstaan als het ware aparte ‘kamers’, die niet zichtbaar zijn vanaf elke plek. Je ziet vanaf binnen niet het volledige terras, en vanaf het terras zie je slechts een deel van het huis.

Deze techniek wordt geregeld ingezet bij design-patio’s, wanneer deze groter moeten lijken dan ze zijn. Het geeft meer dimensie, gezien de patiotuin er vanuit elke hoek net weer even anders uitziet. Hiervoor moeten de hagen uiteraard niet te hoog zijn, anders ontstaan volledige afschermingen die juist verkleinend werken.

Uw eigen design-patio?

Wilt u ook uw eigen design-patio? Bent u benieuwd welk creatieve ideeën wij hebben voor uw specifieke tuin en wensen? Wilt u weten welke planten, bomen, kleuren en materialen hier precies bij horen? Vraag dan nu informatie bij ons op, laat uw eigen ontwerp en offerte maken!