Home Projecten Natuurlijke vogelvriendelijke stadstuin

Natuurlijke vogelvriendelijke stadstuin

Deze natuurlijke vogelvriendelijke stadstuin in Utrecht is rustgevend. Een plaats waar vogels, vlinders, insecten, egels en andere dieren zich prettig kunnen voelen. Met water en beschutte plekjes om in te schuilen of broeden. Er groeien bloemen, zaden en vruchten. Dit in een charmant tuinontwerp met ronde, zachte vormen. Ook in de winterperiode zullen er vele fraaie kleuren opsteken. Hierdoor is deze vogelvriendelijke stadstuin door alle seizoenen levendig. Een kleine oase midden in Utrecht.

Open maar geborgen

De omgeving in Utrecht was al mooi: veel groen en water. Dit wilde wij behouden. Toch heeft ook een vogelvriendelijke stadstuin een geborgen gevoel nodig. Hier zorgden wij voor met de rijen paaltjes, het slanke hekwerkje en de lichte kleuren. Geen massieve elementen dus, behalve natuurlijk de granieten brug over het vijvertje, wat juist een mooi contrast geeft.

Lichte, sierlijke tuin

Kenmerkend voor deze natuurlijke vogeltuin zijn de kastanjehouten paaltjes. De rijen lopen schuin omhoog, wat er niet alleen speels uitziet, maar ook uitnodigend is voor vogels. Dit is kastanjehout, een duurzaam materiaal dat door de jaren onverminderd mooi blijft. Het hekje is een kunstwerk dat al in het bezit was van de klant. Deze sluit goed aan op de stijl die wij gebruikten in de stadstuin.

Beplanting met aanvliegroute

Om vogels in uw tuin te lokken is meer nodig dan alleen een waterpartij, struiken en bomen met vruchten of zaden. De tuin zelf moet aansluiten op het natuurlijke gedrag van de dieren. Vooral een vogeltuin zal daarom overzicht moeten bieden. Hiermee hebben wij rekening gehouden in het ontwerp. Een aanvliegroute zorgt er voor dat vogels eerst kunnen landen op een hogere struik of paal. Vanuit dit overzicht kunnen ze beoordelen of er katten of andere vijanden op de loer liggen. Pas daarna zullen ze er voor kiezen om te landen voor hun bad, maaltijd of schuil- en broedplaats.