Home Projecten Strakke 45-gradentuin met verhoogde bakken

Strakke 45-gradentuin met verhoogde bakken

Een opvallend project in Nieuwegein: een strakke 45-gradentuin met daarin verhoogde bakken. Deze ongebruikelijke hoek van 45 graden zou u misschien doen vermoeden dat het creëren van sfeer moeilijker is. Het tegendeel blijkt waar. Juist het ontwerpen van tuinen onder een bepaalde hoek schept kansen. Dat ziet u ook aan de belijning en dieptewerking. Dit in combinatie met de juiste tuinelementen en beplantingen zorgt er voor dat dit een van onze fraaiste tuinen in Nieuwegein is.

Wisselwerking tussen strak en los

Een strakke vorm is alleen opvallend naast een losse vorm. De omgeving rondom deze tuin bood ons de losse vorm: de natuurlijke achtergrond van Nieuwegein. Een fraai uitzicht dat wij wilden behouden. De losse lijnen en vormen in de omgeving contrasteren dan ook geweldig met de strakke lijnen in de tuin. Ook brachten wij zelf informele stukjes aan waardoor een schitterende contrastwerking ontstond. Kijkt maar naar de wuivende bodembedekkende siergrassen. Het is een wintergroene tuin geworden met planten die overleven de in winter en hierdoor het hele jaar door prachtige kleuren geven. In de herfst bijvoorbeeld diepe bruin- en roodtinten.

Praktisch design

Een strakke tuin moet strak blijven, daarin ligt immers zijn charme. Wij hebben dan ook onderhoudsvriendelijke tegels geplaatst. Nog belangrijker zijn de lijngoten (de ‘afwatering’). Deze ziet u langs de verhoogde plantenbakken liggen en in het midden van de tuin. Deze zorgen er voor dat er geen water blijft liggen die aanslag en rotting veroorzaakt. Duidelijk mag zijn dat er zoals altijd een uitgebalanceerd plan zit achter een tuinontwerp van Van Jaarsveld Tuinen.