Home Projecten Verlichte avond tuin met cortenstaal

Verlichte avond tuin met cortenstaal

Overdag is deze tuin vol met chique kleurcontrasten, rondom de strakke vijver van cortenstaal.  In de avond ontstaat een subtiel spel van licht, schaduw en structuren, door verschillende diffuse lichtbronnen. En kijk je nog net iets verder, dan zie je ook het vele denkwerk dat schuilgaat achter dit exclusieve tuinontwerp. Dat licht, kleur en cortenstaal voor een stemmige sfeer zorgen. En een razend enthousiaste klant. Zo zien wij het graag.

Filmachtig scenario met verlichte schutting

In de gedachtestroom die tot dit tuinontwerp leidde, ontstond een uitdagend idee: een op maat gemaakte schutting met verlichting van binnenuit. Het moest een dramatisch effect worden: lampen in de schutting zouden door een fraai gelaserd motief schijnen. Hiervoor ontwierpen wij zelf platen met grote en kleinere cirkels. Voor het gewenste indirecte licht, hebben wij de lampen horizontaal gemonteerd. Hierdoor is het effect warm, rustiek en geborgen.

Contrast onder je voeten

Niet vaak zie je een tuinpad dat gemaakt is uit cortenstaal. Veel voorkomend is een wand of borderrand in moderne tuindesigns, maar wij wilden echte tegels van cortenstaal. Deze liggen in schakering door de tuin en leiden naar de loungehoek. Dit pad blijft fraai als stabiel dankzij de onderliggende constructietegels. Hiertussen ligt het bijzondere Canadian Slate. Dit type halfverharding is split, met een deftige paars-grijze auberginekleur die fraai contrasteert met de roodbruine kleur van het cortenstaal.

Suggestie van een loungehoek

Vanuit de woning is de loungehoek net te zien, afgeschermd achter een tuin divider van houten staanders. Daar is het middelpunt onze eigen op maat gemaakte vuurtafel, nog een speelse lichtbron voor het rijke schouwspel van bewegend licht tussen palen en bladeren. Een uitnodigend aanzicht, dat ’s avonds uitnodigt te loungen naast de schutting van cortenstaal. Op het loungeterras zelf liggen exclusieve kunststofvlonders van duurzame kwaliteit.

Subtiele beplanting

Ook de beplanting hoort bij een chique tuin: strak, maar toch groen en levendig. Zorgvuldig uitgekozen bodembedekkers geven het cortenstalen pad een extra accent. En dankzij de verschillende soorten siergrassen krijgt de tuin een levendige uitstaling. Om dit rijke weefsel van structuren, kleuren en licht compleet te maken, verlichten spots de heesters van onderuit. Een spel van licht en groen, warm omlijst door contenstaal.

De meerwaarde van cortenstaal

Cortenstaal is uitstekend voor buitenshuis gebruik. De sterkte is vergelijkbaar met roestvast staal, maar het materiaal heeft geen verdere behandeling nodig. Hetzelfde geldt voor de andere materialen: de palen zijn vervaardigd uit Douglashout, dat door de jaren verkleurt maar sterk blijft. Geheel aansluitend gebruikten wij hoogwaardig kunststof voor de vlonder in de loungehoek en het terras.